Minimalist wannabe

Nu ska jag berätta om en sak. En sak som fått mig att må oväntat mycket bättre. Min plånbok att le istället för att vara sur, ja till och med mitt sinne att bli lite lättare faktiskt. Det började i somras med förvaringsbrist och en krypande känsla av att sakerna hemma och överallt höll på att ta över mitt liv. På ett milt sätt så men du fattar. I varenda skåp jag öppnade så kändes det som att sakerna ramla ut på mig, i köksskåpen, i garderoben i hallen, i badrumskåpen, och ja typ överallt. Jag läste artiklar om minimalister, vars filosofi jag verkligen beundrar och den minimalistiska inredningsstilen är väldigt inspirerande tycker jag. Men har insett att jag inte kan ha eller att det är jag egentligen. Jag såg dokumentären Minimalism på Netflix och bestämde mig att iallafall jag vill och behöver rensa. Jag gillar idén om att vara minimalist men jag med mitt stylistsamlande skulle aldrig kunna bli en, så låt mig kalla mig Minimalist Wannabe.Men iallafall så bestämde jag mig för att göra mig av med lite saker och göra en utmaning för mig själv av det. För att det bara inte skulle bli ett sånt där löst löfte som `jag ska träna mer´ så skapade jag en utmaning för mig själv som jag kallade Loosa 100 saker på 100 dagar. Kort och gott, göra mig av med hundra saker, e t t  h u n d r a(!) på 3 månader cirkus. Visst känns det som många? Men det var det minsta problemet, det var inte alls svårt att hitta 100 saker att göra mig av med och då ska tilläggas att jag inte öppnat min klädgarderob ännu. Den får bli nästa utmaning. Det var viktigt för mig att det var just 100 saker, för då hade jag en lista i mobilen som jag skrev ned vad jag gjort mig av med, så gjorde det allt lite lättare och roligare att nå målet på just 100 saker. För mig var det viktigt att det var ett tydligt mål – det är kanske dit jag vill komma med hela det här inlägget egentligen. Att istället för att du också ska tänka att du ska göra dig av med saker så kan en utmaning få saker att hända när man har ett tydligt mål.

Vad det är för saker jag gjort mig av med då? Jo, allt från skålar, fat, brickor och porslin i kökskåpen. Ljusstakar, krukor och vaser som jag inte gillar och aldrig använder. Bäddtextil som jag inte gillat. Väskor. Lampor. Böcker. Smycken. Två tapetrullar som jag ändrat mig om. Tavlor. Ja, du hör ju, det finns hur mycket som helst som bara ligger och tar energi. För jag tror faktiskt sakerna tar energi. Saker ger mig energi också, därav kanske val av yrke. Jag blir lycklig av vackra saker. När jag skriver det här har jag precis packat upp ett gäng underbara produkter till morgondagens fotning och jag blir på r i k t i g t lycklig av att se och känna på fina saker. Men – de tar också energi.

Hur jag loosat sakerna? Ja, ursäkta min svengelska men hittar inget svenskt ord som sammanfattar lika bra. Men det jag gjort, och det här är på inget sätt ett sponsrat inlägg, men jag har ju tagit lite hjälp då. Främst har jag gett bort till vänner och bekanta som velat ärva. Sen har jag även sålt på Tradera, Blocket och Sellpy. Tradera och Blocket för lite dyrare saker som kamerautrustning och annat. Sellpy är himla smidigt tycker jag, där lägger man sina prylar i en påse som de hämtar eller man får lämna in beroende på sin adress. Sen säljer de sakerna åt en, de tar givetvis en större bit av kakan men som med allt med den här utmaningen är inte målet att tjäna storkovan utan att sakerna får leva vidare och lämnar mitt hem. Så de har jag använt till mycket också. Jag fick fundera lite nu men jag har inte slängt något alls tror jag, allt har fått gå vidare till någon annan och det är den känslan jag gillar mest med detta.

Om du också kanske har en känsla av att du har lite mycket saker hemma som du inte använder eller ens gillar, men att det inte är något fel på dem. Är du kanske också en Minimalist Wannabe? Testa och utmana dig själv, kanske loosa 100 saker på 100 dagar du också? Eller gör en light version, loosa 10 saker på 10 dagar? Vi har kanske alla en liten Minimalist i oss ändå?

Foto: Sara Medina Lind, stylat av mig, hemma hos Ida Svärdström, 2. lånad härifrån

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *