10 snabba med Linnéa Salmén

Linnéa Salmén är utan tvekan inredningsstylisten med störst humor i vårt något stela inredningssverige. Med en beundransvärd självdistans bjuder hon på sig själv i sina sociala medier på ett väldigt personligt och avslappnat sätt. Hon visar hur stylistyrket är på riktigt och allt annat från livets stora och små, alltid med en glimt i ögat. Jag följer henne slaviskt på Instagram och jag har skrattat högt många gånger när jag tittat på hennes stories!Linnéa jobbar som inredningsstylist för bland annat Granit, Mateus, IKEA och Bemz, för att nämna några. Jag har aldrig träffat Linnéa men beundrar hennes stylingskills och bjuussiga humor på distans, så känns extra kul att få ställa 10 snabba till henne och få veta lite mer! 

1. Hur många minuter tar det för dig att göra iordning dig på morgonen?

Oj, det beror verkligen på! Men jag kan väl säga såhär då att jag tillhör tyvärr inte gruppen som går upp tidigt för att avnjuta en lång frukost och lägga en ansiktsmask. När vissa personer säger ”jag förstår inte hur man kan sminka sig på tunnelbanan” sitter jag tyst och tänker typ, kolla min eyeliner, den gjorde jag mellan Stora mossen och Alvik. 

2. Kaffe eller te?

Kaffe, men jag dricker alltid bara halva koppen. Min kille Mange har börjat brygga en halv kopp till mig på morgonen men då dricker jag bara halva den. Det är konstigt och jag ska skärpa mig. 

3. Om någon annan skulle beskriva dig med tre ord, vad skulle de säga?

Den här var svår. Mange kom precis in genom dörren och jag var tvungen att fråga honom. Han menar att jag är påhittig, rolig och fin – ”alltså fin som i omtänksam”. Känner mig nöjd!   4. Om du inte jobbat med det du gör idag, vad hade du gjort då?

Då hade jag antingen varit keramiker, möbelsnickare, bagare, barnmorska, arkitekt eller grönsaksbonde. Jag är utbildad förpackningsdesigner och skulle kunna tänka mig att designa parfymflaskor också! En grönsaksbonde som bakar kringlor och drejar doftflaskor. 

5. Vad inspirerar dig?

Drivna människor, oavsett arbetsområde, mål eller mått på framgång. Rent visuellt inspireras jag mycket av färg och form inom mode, samt av inredare som vågar ta ut svängarna. Kelly Wearstler känns som en sån person; driven, inte rädd för färg och vågar dra åt olika håll. 6. Vad drömmer du om? 

En studio att dela med andra härliga människor, att mina nerver inför ett jobb lugnade ner sig, att vi bodde lite större så att jag fick utlopp för min kreativitet och plats för spontanköp på auktioner. Ett sommarhus i form av en tegelbyggnad någonstans mellan Falsterbo och Höllviken som rymmer tre barn, vänner och familj hade också varit härligt. Och en hund och en kanin. Min senaste kanin, Sushi-Bettan (dont ask) levde i 6 år och sprang lös i mitt barndomshem tillsammans med vår hund. Det kanske låter mer konstigt än mysigt men oj va härligt det var. 

7. Högklackat eller sneakers?

Sneakers varje dag. Det är inte jag som inte orkar med klackarna, det är klackarna som inte orkar med mig.  

8. Afterbeach eller Afterski?

Afterbeach. Jag kan inte åka skidor. Senaste gången jag var i Åre på skidresa åkte jag i en ljusblå Henri Lloyd (seglarjacka, obs har aldrig seglat) Insydda för tighta jeans, GANTKEPS och snowblades. Alltså sånna där korta, typ trickskidor? Har varit i alperna ett par gånger efter det och ja det är fint och härligt men jag tar hellre en paraplydrink utan svindel. 9. Äkta eller fusk?

Äkta. Jag gillar inte stora företag som snappar upp en idé från en keramiker eller möbeldesigner och gör sin egen ”variant” som är snarlik för 299 kr. Det är stöld i mina ögon. Däremot är det såklart kul och fint att inspireras! men gränsen är hårfin. 

10. Och avslutningsvis – har du något tips till de som vill lyckas som stylist?

Försök hitta ditt eget uttryck istället för att efterlikna den stora massan. Våga kontakta personer som inspirerar dig, var ödmjuk och inte rädd för konkurrens. Det finns egentligen ingen genväg så jobba hårt, öva hemma i vardagsrummet och ha kul! Ibland blir det lite tokigt eller fel men det gör ingenting. Läste ett citat som etsade sig fast en gång och det lät ” Dont compare your beginning to someone else´s middle”. Tunga och mörka dagar (som vi ju alla har) brukar jag tänka på det, vilket alltid får mig på bättre tankar. All lycka till! You can do it. 

TACK Linnéa för din svar & perfekta citat – det tar jag med mig.

Foto: från Linnéas Instagram & portfolio samt Emelie Sundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *