Hållbar inredning – vad är det?

När jag skrev min Trendrapport för 2017 så lovade jag att återkomma om ”trenden” kring hållbar inredning. Jag tycker ju egentligen inte att det här är en trend i den bemärkelsen utan snarare en samhällsförändring som det nu pratas mer och mer om.. och jag tänkte här försöka reda ut lite vad begreppet handlar om, vad betyder egentligen hållbar inredning?

Begreppet hållbar inredning grundar sig i att vi måste göra val som är hållbara för vår jord även i våra hem. Vi blir allt mer medvetna om hur dåligt vår planet mår och detta vill vi inte fortsätta ha på vårt samvete. Därför äter vi mer och mer ekologiskt, tänker mer och mer klimatsmart i stort, återvinner i allt större grad, väljer kläder märkta ekologisk och att vi då inreder våra hem med bra och hållbara val är ytterligare ett steg. Vi vill veta produkternas livscykel, vi vill veta att produkterna är tillverkade på sjyssta villkor, helst närproducerade så att de inte fraktats så långt. Vi vill inte ha några dolda miljökostnader. Att produkterna är i bra och naturliga material som håller länge och inte utger några kemikalier under sin tillverkningsprocess, eller senare. Vi väljer produkter som vi vill leva med länge, både slit-mässigt och stil-mässigt.

Och det är inte bara för miljön vi gör dessa hållbara val, det är även för oss själva, de val av inredning vi har runtomkring oss påverkar oss och vårt mående. Vi andas in kemikalier och partiklar som sakerna runtomkring oss utsöndrar och detta vill vi minimera. Därför är hållbar inredning smart både för dig och för vår planet.

Hur väljer jag hållbar inredning?

Bara att du och jag är medvetna om alternativen och påverkan våra val gör så har vi kommit en bra bit på vägen. Men ändå svårt att veta hur man ska gå tillväga för att göra de där bra valen. Många företag arbetar med miljö-certifieringar osv. men det är inte alltid hela sanningen. Det kan också vara så att varumärket eller företaget inte haft råd att göra en certifiering då dessa har en prislapp. Så det bästa är att fråga, fråga-fråga-fråga. Står du där i butiken och ska köpa bäddtextilier, fråga personalen i butiken efter märkningar eller vad de producerats av och var. Ska du göra större inköp som en ny säng så läs på om företagets miljö- och etiska policy och fråga. Undvik fyllning av skumgummi eller skumplast/kallskum/polyeter/polyuretan eller polyester. Ska du köpa möbler i trä, kolla upp om de är FSC-märkta. Ska du köpa en soffa, läs Trendensers guide till ett miljövänligt alternativ här.

Checklista på hur du kan tänka om hållbar inredning:

  1. Är materialet återvinningsbart?
    Om nej, finns det alternativ som du kan välja istället?
  2. Är produkten producerad i Sverige?
    Om nej, finns det inget alternativ som är producerat lokalt? om nej, kan du försäkra dig om att det producerats under sjyssta förhållanden?
  3. Vad innehåller produkten? Farliga kemikalier?
    Om ja, finns det alternativ på marknaden du kan välja istället?
  4. Köper du produkten och tänker att du kan ha den forever eller bara tillsvidare? Om sista alternativet, tänk om. Spara hellre och investera i inredning du älskar.

Jag tänkte att detta ska få bli en liten följetång så låt mig återkomma om nedan vinklar på ämnet här inom kort, och vill du ha tips på annat inom hållbar inredning så maila mig gärna (jenny@hemtrender.com) eller skriv en kommentar så jobbar vi tillsammans för att göra det enkelt att välja hållbart.

Kommande inlägg om hållbar inredning:

Hållbar inredningFoto: 1, 2, 3, 4, 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *