10 snabba med Ditte Svanfeldt

Ditte Svanfeldt är för mig en riktigt tvättäkta Influencer. Vi vill se ut som Ditte, klä oss som Ditte, äta som Ditte, vara som Ditte. Dock är hennes liv på många sätt inte är en dans på rosor med en multifunktionsnedsatt dotter vars rättigheter till ett normalt liv hon och hennes familj måste kämpa för varje dag. På hennes blogg och i sina kanaler berättar hon om deras liv och deras kamp. Och det är kanske just det som vi älskar med henne, hur hon trots eller kanske tack vare svåra saker i livet ändå har förmågan att se de fina i vardagen och bjuder dig och mig på underbara vardagsbilder och texter som går rakt in. Jag beundrar Ditte och blir ofta berörda av hennes texter om kampen för sin familj, de brukar oftast gå rakt in i mammahjärtat på mig. 

Ditte jobbar som Influencer men har även nyligen tillsammans med sin man startat nya kaffevarumärket Svanfeldts Coffee. Familjen bor i en enplansvilla norr om Stockholm (som jag faktiskt fått äran att hälsa på i) tillsammans med David, tre döttrar och den underbart fina hunden Gösta. Jag är nyfiken på Ditte och frågade om hon ville svara på 10 snabba frågor – & hon sa ja!

Hej Ditte,

1.Vi börjar med en måndagmorgon, hur brukar den se ut i ditt liv?

Jag vaknar alltid före alla andra, ligger kvar i sängen och andas djupt ner i magen.. Gösta vaknar alltid strax efter mig och lägger sig nära nära för att somna om igen. Ligger alltid kvar i 10 minuter, mediterar och smyger sen upp för att tända julstjärnorna i fönsterna. Tänder ljus och sätter igång kaffebryggaren. Strax där efter vaknar Duni. Vi gosar ner oss i soffan och jag sätter på en film. Väcker Jullis och går in för att pussa på Della. ️ 

David är en riktigt tröttmössa så jag låter honom sova en stund till, medans jag fixar frukosten. Som oftast består av havregrynsgröt med frysta blåbär. Sen äter vi alla tillsammans, innan Della och Jullis går/åker iväg till sina skolor. Duni börjar inte förens 09 så våra morgnarna är väldigt lugna och sköna. Efter att jag lämnat henne på föris så åker jag hem och brygger en termos med kaffe. Packar en ryggsäck och går ut i skogen med Gösta och David. Så ser nästan alla våra morgonstunder ut.. 

2, Du jobbar som Influencer, vad tycker du är detta bästa med ditt yrke?

Att jag är så fri. Att jag äger min tid och att jag varje dag får göra det jag gillar mest. Fotografera och skriva.. och att jag alltid kan vara hemma med barnen. 

3, och det sämsta?

Att jag nästan aldrig är ledig.. och att jag i bland kan känna mig lite ensam i mitt jobb. 

4, Jag beundrar dig som delar så frikostigt med dig av vardagen nästan varje dag. Har du dagar då du inte vill eller har lust att publicera? 

Ja absolut och då struntar jag i det.. 

5, Favoritpodd?

Helt klart Holisticpodden.

6, Favoritmaträtt?

Fisktacos med massor av koriander. 

7, Du och din man David har även precis startat varumärket Svandfeldts Coffee, hur och varför – vill du berätta?

Vi har alltid velat göra något mer.. tillsammans. Något som är gott men också gör gott. Tror vi är först med det i kaffebranchen dessutom.. att sälja kvalitetskaffe och skänka pengar samtidigt. 

David är uppvuxen i en kaffefamilj och kan kaffe väldigt bra.. och så fick vi Della för 8 år sen som har en grav Cp skada.. så att skänka till just Hjärnfonden var en självklarhet. 

Så otroligt stolt och lycklig över att få göra detta tillsammans med honom. Och att det tagits emot så bra utav alla! Mer om vår story kan du läsa om här. Här kan du läsa mer om ”vår story”.

8, Er dotter Della är funktionsnedsatt och behöver hjälp dygnet runt. Du skriver ofta väldigt hjärtskärande om er kamp för att hon ska få ett så normalt liv som möjligt och jag är ganska säker på att a l l a som följer dig beundrar er styrka i detta. Vilket råd skulle du ge till alla föräldrar som också kämpar?

Att ge upp är inget alternativ. Och förmågan att vända något jobbigt till något bra är något man kan få öva på ( men man blir bra på det med åren ) sen skulle jag även be dem läsa den här texten: ”Många undrar och vill veta hur det känns att leva med ett barn med funktionshinder – att försöka hjälpa människor som inte har gjort denna unika erfarenhet att förstå, att föreställa sig hur det skulle kännas. Det är så här. När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semesterresa – till Italien. Du köper en bunt guideböcker och lägger upp en underbar rutt: Colosseum. Michelangelos David. Gondolerna i Venedig. Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande. Efter månader av ivrig förväntan kommer äntligen den stora dagen. Du packar väskorna och ger dig iväg. Flera timmar senare landar planet. 

Flygvärdinnan kommer in och säger: ”Välkommen till Holland.” ”Holland?!?” säger du. ”Vad menar du med Holland?? Jag bokade en resa till Italien! Jag skulle vara i Italien. ”Hela mitt liv har jag drömt om att åka till Italien. ” Men flygrutten har ändrats. De har landat i Holland och där måste du stanna. ”

Det väsentliga här är följande: 
De har inte tagit dig till en förfärlig, vidrig, snuskig plats, full av farsoter, hungersnöd och sjukdomar. Det är bara en annorlunda plats. 

Så du måste bege dig ut och köpa nya guideböcker. Och du måste lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att möta en helt ny folkgrupp som du egentligen aldrig skulle ha mött. Det är bara en annorlunda plats. Det är lägre tempo än i Italien, mindre tjusigt än i Italien. Men efter att du varit där ett tag tar du ett djupt andetag, ser dig omkring och upptäcker att Holland har väderkvarnar och Holland har tulpaner. Holland har till och med verk av Rembrandt. Men alla du känner är upptagna med att resa till och från Italien och alla skryter de om vilken härlig tid de hade där. Och i resten av ditt liv kommer du att säga ”Ja, det var dit jag skulle åkt. Det var vad jag hade planerat”. Och den smärtan kommer aldrig, aldrig, aldrig någonsin att försvinna, därför att förlusten av den drömmen är en mycket, mycket betydande förlust. Men om du ägnar ditt liv åt att sörja över att du aldrig kom till Italien,kommer du aldrig att kunna glädjas åt det mycket speciella, det väldigt härliga med Holland.” Gråter varje gång jag läser den. Så fantastiskt fin text som stämmer så otroligt bra. ️ 

9, Har du någon förebild, vem?

Min mamma. Helt klart. För att hon är jordens finaste person.

10, Vad drömmer du om?

Jag drömmer om ett hus vid vattnet, ett handikappanpassad enplanshus med stora fönster och öppna ytor.. nära en skog. För att det ger mig lugn. Så länge jag kan minnas har det varit min plats i livet, att hämta energi.. jag har alltid sökt mig dit.. så att få bo så det är absolut något jag drömmer om!

TACK Ditte för dina fina svar och för din tid! Önskar dig och alla som läst dina frågor och detta inlägg en riktigt god fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *