10 snabba med Victoria Skoglund

Vårsolen börjar värma upp oss frusna nordbor och naturen vaknar till liv. Min största inspirationskälla när det kommer till gröna fingrar är utan tvekan Victoria Skoglund. Victoria driver Zetas Trädgård som hon tog över efter sin pappa för över 20 år sedan. Idag är handelsträdgården Stockholms största, finaste och mest besökta. Vi ser även Victoria som en av tre i Fröpanel på Nyhetsmorgon i TV4 tillsammans med Göran Greider och Micael Bindefeld. Hon bloggar, skriver krönikor och är författare till flertalet böcker, 2018 vann hon priset Årets Inspiratör av ELLE. Ni hör ju – vilken kvinna!   

För mig är hon Trädgårdsmästaren nummer 1 och ingen annan som får mig att vilja gräva ned fingrarna i lortig jord som hon. Jag är s å glad att Victoria idag svarar på 10 snabba här på min blogg.Hej Victoria,

Tack för att du tar dig tid att svara på mina 10 snabba – här kommer dina frågor! 

1. Hur ser din morgonrutin ut? Jag har en nästan en slags morgonritual som jag aldrig ändrar på. Vaknar av mig självt kl.06,20. Tittar på Tv4 nyheterna, snabb dusch, kokar havregrynsgröt med chiafrön, äppelmos och mandelmjölk. Dricker en kopp med Yerbamate te och läser Svenska Dagbladet i pappersform. På med blåstället och arbetskängor och kör till Zetas.

2. Högklackat eller sneakers? Sneakers!! Jag ser ut som en halt elefant i högklackat.3. Hur & när började ditt intresse för trädgård? Motvilligt sedan barnsben. Mina föräldrar är trädgårdsmästare och livet kretsade kring trädgård och företagande så länge jag kan minnas. Jag utbildade mig dock till undersköterska och skulle bli barnmorska..gick sådär. 

4. Favoritsäsong? Hösten, jag älskar det lugna tempot, den höga luften och att få börja drömma och planera på nytt. Kraven sänks och det finns tid till andhämtning.

5. Favorit blomma/växt? Svåraste frågan. Beror på årstid och sinnesstämmning.. Just idag är krokusen min favorit då jag såg ett nyvaknat bi hämta mat ur de gula pistillerna.

6. Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Morgonmänniska, jag är pigg och alert fram till kl.18. Somnar oftast innan 22-nyheterna

7. En fredagkväll i soffan eller en fredagkväll på stan? Fredagkvällarna hemmavid är heliga. Vi lagar ofta plockmat, klär upp oss, dricker ett glas prosecco och sammanfattar veckan i skenet av levande ljus i växthuset. 8. Har du någon förebild, vem? Jag har flera, men den första jag kommer på är Karin Berglund som skrivit fantastiska böcker. Hennes språk är något utöver det vanliga. Rekommenderar hennes bok ’Lust och Fägring’.

9. Vad är ett måste i en trädgård enligt dig? Frisk jord. Jag lägger oerhört mycket tid på mina komposter och är närmast besatt av att tillverka och bygga upp min jord med friska svampar och bakterier. Bokashikomposten är min bästa vän efter sambo, barn och katter. 10. Bästa nybörjar-tipset för den som inte har så gröna fingrar? Börja i mindre skala. Sluta spontanhandla och ha en plan för din trädgård. Använd inte gifter eller konstgödning.  Köp en bokashi hink. Bästa investeringen till en god och näringsrik jord. Det är där allting börjar och slutar. 

Tack Victoria, jag har redan googlat vad en bokashi hink är för något så det ska fixas och nu blir jag ä n n u mer sugen på att stoppa ned fingrarna i (frisk) jord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *