Kategorier
Inredningstrender

Trendrapport 2019 – del 1

Efter att ha smugit igång året med mässbesök och pressfrukostande är det hög tid att summera alla intryck. Tillsammans med min briljanta frilanskollega Emma – WhatDecoratesMyDay kommer vi publicera två trendrapporter i delar två på våra respektive bloggar. Vi sparkar igång med att som ödmjukast rada upp vilka inredningstrender som lever vidare och nya som vi kommer vi få bekanta oss med under 2019.

Ska man tro sveriges trendguru Stefan Nilsson och många med honom så är 2019 året vi maxar hållbarhetskvoten i våra liv tills det sitter i ryggraden. Nu är det på allvar. Tänk alltid andra hand i första hand och mer trendsäker än så blir du inte. Men utmaningen är att inte göra det för ängsligt. Mer om detta i vår andra Trendrapport.

 

Former & mönster

Oväntade, organiska, naturnära former som för tankarna till det ockulta står 2019 för. Ljusstakar och vaser som är stora och klumpiga, kantiga och ”rinnande struktur” kommer stort. Likaså bulliga former på våra möbler som klumpiga fåtöljer och soffor. 

Pizzavalvet är årets retroblinkning, och vi lovar att har du en gång tänkt pizzavalv så kommer du se pizzavalv i allt och överallt. Skämtosido, valv är stort och vi kommer se valv-formade möbler, valv i mönster och kanske ja, till och med i nybyggnationer och renoveringar framöver. Batik och marmorerade mönster ska du också ha utkik på, det kommer bli det nya terazzo-mönstret som för övrigt håller i sig också och syns på både ditt och datt. Foto: HAY, &tradition, Matti Carlson, Ferm Living, Historiska Hem, Artilleriet

Möbler & detaljer

Djur i alla färger och former, men inte bara porslinsleoparden och hunden utan även kräldjur och insekter. Vass, torkade blommor och vissna kvistar, inget är mer rätt att sticka ner i våra vaser. Tänk alla växter som man kan gå rakt ut i naturen och hämta hem. Vi kommer prata mer om hållbarhet kring våra växter och vikten av att konsumera dem i säsong, förebilder är bland andra Paulina Velobloom. De stackars snittblommorna som reser så långt. Statementmattan lever vidare, mattan har tagit och håller fast vid sin plats som ett av rummets viktigaste. Välgjord keramik och hantverk i alla dess former tål även att nämnas 2019. I soffor och fåtöljer är det även här bulligt och i bordväg är de gärna runda eller oval med ett rejält underrede. Foto: Ferm Living, Jotun, Ferm Living bord, ByON, Paradisverkstaden

Och så vill vi leva och ge rum för det immateriella

Vi fortsätter att problematisera västvärldens konsumtionshets och slit och släng. Att köpa något nytt är extrem lyx. Nu vill vi vårda ömt. Allt från det materiella till vår tid. 2019 kan du knappast göra något trendigare än att gå på drejkurs eller sjunga i kör. Koppla ner och koppla av och koncentrera dig på en organisk lerklump eller annan icke-digital aktivitet. Mer om detta i vår andra Trendrapport!

Delarna Färger och Material hittar du inne hos Emma så fortsätt att läsa vår Trendrapport där!

Ett svar på ”Trendrapport 2019 – del 1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *