Kategorier
Tävlingar & samarbeten

Odlingstips inför 2022 – i samarbete med Impecta

Det kan kännas låååångt borta, men vips så är odlingssäsongen där igen och det börjar klia i våra gröna fingrar. Men hur gör man om man inte har en stor trädgård och kan odla i pallkragar och ha en stor dahlia-trädgård..? Jo, det finns hopp även för dig! Här kommer ett gäng tips för dig som inte har en trädgård, eller inte ens en balkong. Du ska få se att också du kan få en härlig skörd 🙂

Odla på balkong
Du som har en balkong kan exempelvis odla busk- eller körsbärstomater då de plantorna inte blir alltför höga. Dessa förodlas inomhus under tidig vår och sedan behöver de avhärdas innan de hamnar på balkongen. De gillar även att få mycket ljus och de behöver vatten ofta. Var noga med att inte övervattna eftersom det kan skada plantorna. Tänk sen att få äta solmogna egenodlade tomater – mums!

Morötter och rädisor går också bra att plantera i krukor på balkongen. Dessa kräver lite mer utrymme än tomaterna, då de inte växer uppåt på samma sätt, men de klarar sig desto bättre utan så mycket skötsel.

Paprika och chili ska också förodlas inomhus under tidig vår. Likt tomater vill de bli planterade i början av året och sedan avhärdas för att till sist ställas ut så fort temperaturen når över 10 grader. Dessa behöver bli vattnade ofta, och speciellt om du har det varmt och soligt på balkongen.

Odla inomhus
Du som inte har tillgång till en balkong kan istället odla mindre kryddor och grönsaker på fönsterbrädan. Du kan också odla mindre tomater, paprika och chili, men även andra grödor som kräver mindre utrymme. Krasse, sallat och basilika till exempel.

Oavsett dina förutsättningar så kan du alltid odla något så börja planera redan nu och läs på vilka solmogna tomater du vill äta nästa sommar.

Ett ställe du du sedan kan hitta a l l t inför säsongen, som frön, krukor, jord, och diverse andra odlingstillbehör är Impecta. Kika in dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *